23 marec 2007

Kruh

Odločil sem se, da spečem domači kruh. Tole bo zame prvič. Vse skupaj je bilo bolj za hec, kot pa za res. O tem sem razmišljal že kakšen teden ali pa dva, da se lotim peke. Mateja mi na začetku ni hotela verjeti, da se bom resno prijel takega dela. Res sem že malo pozabil na vse skupaj. Ko pa sva bila v trgovini, sem zagledal na polici moko, hitro sem poiskal še kvas in danes bom naredil kruh.

V predalu je že nekaj časa ležal recept za kruh. Vse sestavine sem si pripravil na pult, moko, vodo, kvas, sladkor in sol. Najprej sem stresel moko v veliko posodo. Moko sem razporedil po steni posode, tako da je na sredini ostala jama. V to jamo vlijem vodo in v vodo stresem kvas, sladkor in sol. No čas je za zabavo. Najprej mešam z vilico lepo počasi, tako da se počasi v vodo vmešava moka. To sem delal kar nekaj časa, dokler nisem mogel več mešati z vilico. Nato sem si na roko natresel malo moke, da se mi nebi testo prijemalo na roko, ko sem delal testo za pico in tega nisem naredil, je bila polna hiša smeha na moj račun, ko se je testo vleklo med mojimi prsti. Mesil sem kar nekaj časa, na televiziji je vse izgledalo bolj enostavno kot pa se je meni dogajalo. Tisti pek je imel narejeno testo ena, dve, tri in vse bolj z lahkoto.

Ko je bilo testo pravo za vzhajanje (po strokovni oceni Mateje), sem ga položil v posodo in pokril. Kruh je vzhajal dobrih 30 minut, tako da je izgledal še enkrat večji kot na začetku. V tem času, ko je testo vzhajalo, sem pečico segrel na 180 stopinj Celzija. Testo sem vstavil v pečico za 50 minut, še prej pa zarezal z nožem v obliki križa, da nebi preveč počil pri peki.

Po 50 minutah sem vzel iz pečice lepo pečen kruh. Za prvič je izgledal fantastično, tudi okus je bil dober, mogoče malenkost premalo slan. Že drugič bo bolje. Ponudil sem ga še sosedom in se niso nič pritoževali (verjetno zaradi vljudnosti), ostalo ga pa ni popolnoma nič. Tako da predvidevam, da je bil dober.

Še recept:

1 kg ostre moke

½ l mlačne vode

3 vrečke suhega kvasa

2 žlici sladkorja

1 žlica soli

Veliko volje.





Moka in kvas.




Moka v posodi.




Ja teška je pekovska.




V počitku.




Kako ga bom sedaj dobil ven?




Pripravljen za v pečico.




Pa dober tek.

4 komentarji:

Peter pravi ...

hehe pričakujem, da naslednjič prikažeš še kakšen recept z kako pečenko :)
ta z kruhom ni slab :)

Johnny pravi ...

Ali se nam obeta nov Jamie Oliver haha?
Za naslednji recept predlagam kakšne žgance z krvavico ali kaj podobnega :)

Gregor Krašnja pravi ...

Peter, pečenka še pride, samo da jo poiščem v skrinji :)

Johnny lahko probava v tvojem voku :D
Ti slikaš ,jaz kuham, Ljubljanica ,pa tudi ni daleč če bo šlo kaj narobe :)

Peter pravi ...

hmmm...saj johnnyev predlog tud ni tak slab, da nebi bil za pojest :)