05 oktober 2008

Fotodelavnica - Delo z bliskavico

Po dolgem premoru, se bo na blogu nekaj zgodilo. Nič drastičnega, končno nova objava. Ja zadnje čase, res ni bilo nobenega časa za pisanje bloga, kaj šele za fotografiranje.
No danes, smo imeli z Fotoklubom e-Fotografija (link 2) delavnico. Fotografiranje z bliskavico.


Mentor je bil Borut Gorenjak.


Zbor kluba, Jezero Podpeč. Za nedeljsko popoldne, se nas je kar veliko zbralo. Tako, da smo delovali v dveh skupinah po 6. Delo je bilo zelo zanimivo. Borut nam je razlagal, da se da tudi z malo bliskavico naredit dober portret in da ni potrebno imeti neko profesionalno studijsko opremo, za dosego cilja.

Preden smo začeli, je bilo nekaj teoretičnih napotkov, kako prožimo naše bliskavice. Lahko jih prožimo na našem aparatu, tako deluje večina nas, preko povezovalnega kabla, kjer si omejen na dolžino kabla, lahko pa tudi brezžično, preko radijskega oddajnika in tega smo danes tudi prakticirali.

Nato nas je Borut pustil, da malo sami fotografiramo, saj veste, prosto po Prešernu. Kot sem že napisal, nas je bilo 6 v skupini in vsak je imel kakšno željo, kako naj se nam Zala postavi. Aja, Zala je bila naš današnji model, imela je veliko potrpljenja v tistem mrazu. Ko smo naredili nekaj testnih fotografij, jih je Borut pogledal, malo pokomentira in nam tudi svetoval, kje delamo napake.Končno je sledilo postavljanje bliskavice in dežnika, za mehčanje sence, nato smo zmerili svetlobo, aparate postavili na funkcijo M, se pravi ročne nastavitve in delo se je lahko začelo. Od tu je bil rezultat viden iz fotografije v fotografijo. Obisk takih delavnic priporočam vsakemu. Če tudi že veliko veš in veliko prebereš, se tu zve še marsikaj novega.



Fotografija nastala v prvi seriji, prosto po Prešernu.


Po teoretičnem delu delavnice, je sledilo praktičnodelo. Bilo je veliko lažje...


... in bolj zanimivo.


Kljub mrazu, je Zala ostala zbrana.


Delo na pomolu jezera, nam je malo otežil rahel veter, ki je zapihal na trenutke. Ko pa nam je zaprl dežnik, je bil čas, da se premaknjemo nekam v zaveterje.

2 komentarji:

j3rn3j pravi ...

Lepo napisano..sem tudi sam bil na delavnici z borutom in zalo in je bilo kr koristno. Fotke imam objavljene tudi na blogu med shooting. Slike so lepe..moti me edino da si dal na blog samo ozko rezane fotke....oz. pač samo obraz od blizu...lahko bi dal kakšen portret do pasu, ali celo več.... LP jernej

Gregor Krašnja pravi ...

DA, sem takrat tudi v tej smeri razmišljal, da bi fotografija pokazala več, no ne vem zakaj sem se odločil tako. Bom pa drugič bolj raztegnil.