07 april 2007

Velika noč

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na Velik Petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na Nedeljo, pa naj bi vstal od mrtvih.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Jedila imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica pa krono.

Velika noč je premakljiv praznik, v odvisnosti od datuma velike noči so tudi datumi nekaterih drugih cerkveni praznikov in tudi pust. Določeno je, da se praznik obhaja prvo nedeljo po prvi spomladanski polni Luni. Tako je lahko velika noč med 22 Marcem in 25 Aprilom.

Praznik sam ima korenine tudi ali predvsem v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. Pri nas prazniku rečejo tudi Vuzem ali Uskrs.

Zgodnje kristjane so krščevali v tednu pred veliko nočjo. Znamenje krsta, vstopa v novo življenje, je bilo jajce. Izmenjevanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce.

Vir (Wikipedia)




3 komentarji:

Aljo pravi ...

ste bli pa pridni z pirhi

lepo praznuj!

Peter pravi ...

Ja vidim da ste zadevo vzeli skrajno resno z umetniškim navdihom :)
sedaj pa bo potrebno še vse to pojest... :)

Gregor Krašnja pravi ...

@aljo to še polovica ni vsega

@Peter Ja sej tega se je za bat :)