22 november 2007

Protikadilski zakon

Ravno gledam Trenja na POP TV. Debata je o protikadilskem zakonu. Kako ga izvajajo ali je pravičen do kadilcev ali ustreza bolj nekadilski populaciji. Razpon med nekadilci 77% in kadilci 23%, je ogromen. So res sedaj kadilci bolj zdravstveno ogroženi, ker sedijo zunaj na mrazu in tam kadijo, ker po novem zakonu ne smejo sedeti v lokalu in tam kaditi. Kot sam vidim, nihče ne preprečuje kadilcem vstopa v lokal. Vsi so dobrodošli v lokalu, samo da se noter ne kadi.

Sam sem bil pred dnevi priča, da je bil lokal nabito poln ob 13h in to z kadilci in nekadilci. Res da se ni kadilo v lokalu. Kaj je kadilce pregnalo v lokal? Mraz jih je pregnal v lokal, ker je bilo zunaj -3°C. Pa so bili vsi lepo zadovoljni in kadilci in nekadilci. In kot gledam prispevke v omenjeni oddaji, kjer tudi kaže različne lokale po Sloveniji, pa vidim, da noben gostinec še do danes ni naredil kadilnice v lokalu. Vsi samo jamrajo, da jim je upadel promet, ampak nihče ni nič naredil, da bi to preprečil.

Debata se nadaljuje. Nikdar ne bo vsem zadoščeno, vedno bo nekdo na slabšem, drugi na boljšem, vsi pa vemo da kajenje ogroža naše zdravje, pa se tobak še danes prodaja po trgovinah in trafikah. So pa nekateri lokali, ki ne prodajajo več tobaka, ravno zaradi protikadilskega zakona.

Z Matejo (ženo) sva popolnoma na različnih polih, glede zakona. Sam sem za ta zakon, pa kljub temu, da sem dolga leta kadil, Mateja pa je proti temu zakonu, pa ni nikoli kadila.

Vsak se sam odloča, ali bo kadil ali ne, ali bo užival alkohol ali ne. To je stvar posameznika.

Zato si nalijmo 1 deci, čistega vina.

PS: Dajte svoj glas v anketo , pa tudi če ne komentirate.

Hvala

5 komentarji:

Žiga Gričnik pravi ...

Sem na tvoji strani, mogoče s kakšno razliko v argumentaciji, vendar te podpiram:)

Anonimni pravi ...

Še enkrat bom povedal. Ni fora upada zaradi čikov. Podražal so, pa so očitno tko debilni, da tega ne skapirajo. Kdo bo dal 1.5€ za bogih 2dc soka.

Sem mislil, sam kaj napisat na to temo. Pa ne bom, ker mi pritisk dvigne od te jamrarije. A mislijo, da bo denar z lufta padu al kaj.

Gregor Krašnja pravi ...

@sekundek, tudi sam ne bi pisal o tej temi, ker mi gre dobesedno na jetra take debate.
Zakon je po eni strani odličen, samo nedodelan. Potrebno se je vsest kot kulturni ljudje in naredit kompromis.
@Žiga, lepo da so še somišleniki, kot sem že napisal zgoraj, potrebno je naredit kompromis. Je pa fino, ko grem na kavo, nič več ne smrdim po cigaretih.
Kar je tudi super.

AndrejGre pravi ...

Rad bi navedel nekaj argumentov, ki kažejo na nepotrebnost in nesmiselnost vsakršnih predlaganih kompromisov med kadilci in nekadilci:

1. Kajenje škodi zdravju tako kadilcev in nekadilcev in je eden izmed velikih ubijalcev današnjega časa. Za razliko od alkohola uživanje tobaka škoduje kadilčevi okolici zaradi t.i. pasivnega kajenja. Tudi zaradi slednjega umira na svetu vsako leto na milijone ljudi. Proti takim dejavnostim s tako drastičnimi posledicami morajo biti dovoljeni tudi nadvse drastični ukrepi, še posebej če gre za zdravstveno preventivo, ki je v vseh primerih uspešnejša in upravičenejša od kurative. Med take preventivne ukrepe seveda spada tudi zakon o prepovedi kajenja v VSEH javnih prostorih.

2. Zakon NE PREPOVEDUJE vstopa kadilcev v javne prostore, prepoveduje samo kajenje v teh prostorih. Torej kadilci kot ljudje niso izločeni iz javnih prostorov, iz le teh je izločeno samo njihovo znanstveno dokazano škodljivo početje. Vsaka izločenost kadilcev iz družbe je torej posledica NJIHOVE ZAVESTNE ODLOČITVE ZA TO IZLOČITEV, torej za kajenje. Kadilci se torej z nesposobnostjo začasne odpovedi kajenju SAMI IZLOČAJO iz gostinskih lokalov in družbe, ne izloča jih noben zakon. Če je potrebno sprejeti kakšen kompromis, ga morajo sprejeti v svojih glavah kadilci: npr. kompromis med mrazom zunaj gostinskega lokala in njihovim nerazumnim nagonom po kajenju. Vpletati v svoje osebne probleme zakonodajno oblast je nepojmljivi absurd.

3. Prepoved kajenja v javnih prostorih ima tudi učinek preprečevanja razširjanja kajenja med mladimi ljudmi. Ravno zaradi nevšečnosti, ki jih kadilcem predstavlja zahteva po kajenju zunaj lokalov, se bo mlajšim, ki se radi družijo in zadržujejo v lokalih, kajenje zdelo manj mikavno, zaradi česar lahko upravičeno pričakujemo manjše širjenje te škodljive razvade. Vsaka dovolitev kajenja v ločenih gostinskih prostorih bi skupaj s kadilci v take prostore zvabila tudi nekadilce, zato bi ločitev omenjenega učinka ne imela. Res, da se mladi za to, ali spremljajo kadilca v kadilski prostor, odločajo sami, vendar dvomim, da se v polnosti zavedajo rizikov in morebitnih posledic. Mlade (še posebej otroke) pa je treba v takem primeru zaščititi tudi s še tako drastičnimi ukrepi. Dovoljenje kajenja izključno v kadilnicah bo prav gotovo marsikaterega nekadilca odvrnilo od tega, da bi kadilcu pri kajenju delal družbo, kar je pri mladini še posebej zaželeno. Če bodo prostori z dovoljenim kajenjem normalno vključevali vse gostinske storitve, za nekadilce, še posebej mlade (ki se ne odločajo na podlagi dovolj izkušenj), ne bodo tako odbijajoči, kot bi bilo žaželjeno, če želimo preprečiti širjenje kajenja med mladimi. Če bodo prostori z dovoljenim kajenjem normalno vključevali vse gostinske storitve, za nekadilce, še posebej mlade (ki se ne odločajo na podlagi dovolj izkušenj), ne bodo tako odbijajoči, kot bi bilo žaželjeno, če želimo preprečiti širjenje kajenja med mladimi.

Bilo bi lepo, če bi ljudje spoznali, da je kajenje družbi škodljiva razvada in pravice do kajenja ne bi postavljali ob bok npr. pravici do svobodnega govora in drugim neovrgljivim človeškim pravicam. Pravica do kajenja NI ustavna pravica. Vse govorjenje o kompromisih je tako metanje peska v oči - posledica kompromisnega razmišljanja je bil prejšnji zakon, ki vemo, kakšne posledice je imel.

Anonimni pravi ...

Protikadilski zakon ni kaj prida, ...ker ni dovolj strog, ampak je vseeno boljši kot prejšnji.

Sploh si ne predstavljam, da bi bilo spet vse zakajeno.

Problem tvoje žene in njej podobnih je, da so tolerantni do stvari, do katerih ne bi smeli biti. Upam, da čim prej spoznajo, da kajenje ne bi smeli jemati kot neko stvar, za katero se vsak posameznik prostovoljno odloči ali pa ne. Ko gre za kajenje, kompromis ni mogoč, tako kot ni za nobeno drugo nesprejemljivo stvar.

Kajenje je zgolj slabo, zato se zanj ne bi smeli zavzemati pod nobenim pogejem, ampak ga z vsemi močmi preganjati. Tako kot recimo nismo povsem ravnodušni do nekaterih drugih drog.

Vedno poudarjam, da zaradi naše ravnodušni lahko trpimo tudi sami, čeprav ne kadimo. Ali bi želeli, da bi naši otroci kadili, ali bi želeli, da naši starši, prijatelji, bližnji zbolijo zaradi kajenja (pljučni rak ni nekaj, kar obstaja le v teoriji; delež obolelih za pljučnim rakom je med kadilci približno 20x večji kot med nekadilci; lani jih je zbolelo 1200, izračunajte, si koliko od tega jih gre pripisati izključno kajenju, če je kadilcev dobrih 20%). Najbrž med poljubljanjem nihče ne želi imeti občutka kot da to počne s pepelnikom.