28 september 2007

Katastrofa Slovenskih cest

Jutro se je začelo, kot skoraj vsako. Ura zazvoni ob 7.10. Prvi jo je slišal Žiga in naju z Matejo takoj vrgel iz postelje. Seveda, treba je vstati , saj je potrebno Žiga odpeljati v vrtec. Ko smo se vsi trije zrihtali, sem odpeljal Žiga v vrtec. Ura je bila 7.30. Ko pridem domov, ob 7.45, že kavica lepo diši na hodniku. Z Matejo imava normalen umirjen zajtrk, samo nekaj je manjkalo. Kaj manjka? Seveda, nisva prižgala radia, da bi slišala informacije iz ceste. Najprej so bila poročila, po dobrih 20. minutah pa cestne informacije. No to me zadnje čase najbolj zanima, sploh ker je moja glavna cesta Vodice, Gameljne, Črnuče zaprta. Ja o tem je že pisal Miha. No za to me najbolj zanimajo cestne informacije. Iz zvočnika se sliši ``Več kilometrska kolona na avtocesti Kranj – Ljubljana`` KAJ !!! Kako? Pa saj zadnji teden ni bilo nobene kolone na tej cesti, sploh pa ne ob tej uri, ob 8.20. Začela se je dirka z časom. Oba sva iskala svoje stvari in ob 8.30 že v avtu. Do avtoceste Šmartno Ljubljana je šlo brez problemov, zavijeva na avtocesto, prideva do mosta čez Savo, konec kolone na odstavnem pasu za izhod Brod. Katastrofa, ne bo mi ratalo pridet v službo do 9.00. Nič. Naredil bom nekaj kar zelo sovražim. Priključim se na vozni pas in počasi peljem po njem. Hitreje sem se prebil po voznem pasu do izvoza Brod kot po odstavnem pasu. Sedaj pa samo nekoga še izsilim pa sem na izvozu, ratalo mi je izsiliti šele kamion, hinavsko sem se mu zahvalil in si mislil na vse reveže ki sem jih pustil za seboj. Matejo sem odložil v Črnučah, kjer je odšla na avtobus, jaz pa proti Brnčičevi. 8.55 sem prišel v službo, se pravi 5 minut pred začetkom šihta, pa tudi če bi zamudil par minut ne bi bilo krize.

Ob 15.00 poslušam radio, tokrat imam na drugem kanalu kot običajno, ker je moji najljubši radijski postaji strela uničila oddajnik in niso oddajali. No pa pustimo to. Že spiker govori in opozarja za ogromne zastoje po cestah iz Ljubljane. Mene najbolj zanima Obvozna cesta (Nemška cesta), kaj se tam dogaja. Kolona že stoji vse do Mercatorja v Črnučah. Pa ne že spet kolone, no imel sem še eno prednost, do 16.00 se bodo ceste že sprostile, ker takrat odhajam domov. Napaka. Ob 16h, ko sem odhajal iz službe, sem si vzel drugo pot. Tokrat Črnuče, Trzin, Mengeš, Vodice. Peljem se proti Trzinu, cesta tekoča, se mi je že kar smejalo, da bom kmalu doma in ne da bom stal v kakšni koloni kot tisti na Nemški cesti. Zavijem proti Mengšu, vse lepo tekoče, Nato pa dober kilometer od križišča STOP. Kolona, vse do Mengša. Naredimo par metrov in stojimo. Ne, se ne premikamo STOJIMO, dobesedno STOJIMO na mestu, tudi centimetra se ne premaknemo. Pa kaj mi ta spiker na radiu ne reče že prej, da je tudi tu vse stoji. Po parih minutah stanja v koloni, se sliši iz zvočnikov. ``Kolona od Trzina do Mengša, vse stoji``. Kaj mi je povedal, kot da tega nisem vedel, pa mi ni mogel tega povedat 15 minut prej, da bi mogoče našel kakšen drug obvoz do Mengša. No po dobi uri sem se končno prebil do Mengša, malo od trgovine Tuš sem hotel zapeljati desno, da bi se izognil glavni cesti in se peljal malo po naselju, vendar ne, pričel se je Mihaelov sejem in je bila tudi ta cesta zaprta, fino bom pa še malo stal v koloni, sej sem že navajen. Spiker pa še kar ponavlja da je na tej cesti dolga kolona in naj se je izogibamo, ja ko bi mi vsaj povedal kam in ne da mi ponavlja že nekaj kar vem debelo uro grrrr. Še malo pa sem iz Mengša. Grem proti Kamniku in nekje na sredi Mengeškega polja zapeljem na obvozno cesto proti Kranju, tam pa proti industrijski coni Mengeš in proti Vodicam. Ja domov pridem po uri in dvajset minut. Za 14km, 1.20 ure.

Sedaj se pa sprašujem. Kdo je kriv za takšne zastoje po naših cestah? Policaji, ki jih ni nikjer videt, ali mogoče semaforji, ki imamo tako dober zeleni val (do danes ga še nisem videl nikjer v Sloveniji), ko se en odpre se drugi zapre, mogoče objestni vozniki, med stanjem na cesti nisem zasledil nobenega karambola, tako da ne vem zakaj prihaja do tega? Zanima me zakaj naša pristojni za ceste ne izgradijo obvozne ceste in ne samo dvo pasovne temveč več pasovne, sej kot vemo imamo dosti več avtomobilov na cestah kot pa leta 1950, ko je vozilo 20 avtomobilov in 30 konjskih vpreg. Pa še nekaj bom dodal. Kako se bo odvijal promet z dnem 1.1.2008, ko bo Slovenija predsedovala EU in bo ogromno tujih državnikov prihajalo in odhajalo v našo deželico Slovenijo? Ali se bodo vozili samo ponoči, ali pa bodo z nami stali v dolgih kolonah.

No sedaj ko sem tole napisal sem se že malo umiril. Upam samo da ste imeli vi več sreče kot jaz danes.

2 komentarji:

CrniSC pravi ...

Danes je bila res nekam večja gužva kot navadno. Na obvoznici so se v vrsto za izhod na Celovško postavljali že pri izhodu za Dunajsko!!! Kwa pa vem ,kaj je zadnje čase...

Johnny pravi ...

Ja, ko bo predsedovanje EU...takrat bo šele pestro. Menda ne upamo da bodo "veljaki" stali v koloni???
Saj tudi sedaj zaprejo center mesta ali okolico parlamenta če koga pripeljejo na obisk.