26 november 2007

Družabne igre

Že od nekdaj so mi bile všeč družabne igre z kockami. Spomnim, se prvega Monopolija, ko smo ga igrali doma, Vse tiste kraje Avala, Kalamegdan, Plitvička jezera, Bled, Bohinj …. Pa takrat še nismo poznali drugega denarja kot dinar. Velikokrat se je družina usedla za mizo in odigrali kakšno partijo.

Ko sva z bratom prerasla monopoli, je bilo potrebno kupit novo igro. Kupila sva taktično igro vojskovanja Riziko. To je igra osvajanja sveta. Tudi ta igra ni bila večna, kmalu jo je nadomestila miselna igra Kviz. To je bolj zanimiva igra. Igra za razvijanje sivih celic. Samo, če jo predolgo igraš, spoznaš že vse odgovore. Tako da smo morali kupit dodatna vprašanja. Kmalu smo zamenjali star Monopoli za novega, tokrat z staro Slovensko nacionalno valuto Tolarji. Tudi figurice niso bile več lesene, temveč kovinske. Figurice predstavljajo čevelj, klobuk, avto… Kot rečeno, Monopoli je Monopoli, pa smo se ga ponovno naveličali.

Pa da ne pozabim, vmes je bil še Človek ne jezi se, ki bi jo lahko postavil kar na prvo mesto, med največkrat igrano igro. Bolj ko se je kdo jezil, bolj je bilo zanimivo.

A ja, pozabil sem še eno igro, ki sem jo kupil, Cluedo. Nikdar igrana igra, ker nikoli nisem našel soigralcev, ki bi jo znali igrat Tako, da še vedno čaka v omari, da se je usmilim in odigram vsaj eno partijo.

Že nekaj časa pa sem poslušal, da veliko ljudi igra igro Naseljenci otoka Catan. Dostikrat sem jo videl na policah raznih trgovin, vendar me nikoli ni preveč pritegnilo, da jo kupim. Pred časom, pa je bil na Gospodarskem razstavišču družabni vikend, kjer so se igrale stare in novejše namizne igra. No ena najbolj igrana igra je prav ta.

Poslušam po radiu, da se igrajo turnirji omenjene igre in da imajo tudi svetovni turnir. Takoj po tem družabnem vikendu, naenkrat ni bilo več nikjer možno kupit te igre. Vsepovsod je bila razprodana. Zadnjič pa sem imel srečo in sem jo ponovno zagledal na polici trgovine. Tako, sedaj imamo doma novo igro, ki se je še učimo. Za enkrat smo jo odigrali samo enkrat, ker pa se približuje čas slabega vremena, pa vem, da bo odigrana večkrat.

Vse te igre imajo neko dobro lastnost. Druženje :D .

4 komentarji:

Johnny pravi ...

Imam Katance za 2 osebi (karte) in so dbest, sploh ko zakapiraš kako in kaj moraš igrati :)

Gregor Krašnja pravi ...

Ja res je super, kar not padeš. Je pa bil štos, da so bili goljufi prisotni že pri prvi igri hehe.

Anonimni pravi ...

Igram cluedo in je dober za mal možgane kravžlat, ker je treba precej stvari skupaj povezovat in si ustvarjat kombinacije in verjetnosti.

Katanci: original, neko nadgradnjo in pa karte. Sicer zadnje dve leti malo manj, smo pa precej odigral, ampak si res mores cas vzet, saj traja razsiritev vsaj 3 ce ne vec ur.

Dragan Zlatanovic pravi ...

Hehe, tudi sam sem navdušenec dobrih družabnih iger.. nekje najmočnejše se je obdržal Riziko, ki ga še zdej zašpilamo in ko se uživimo s frendi smo rdeči u glavo in razgretii bolj kot kakšni nogometni navijači:))

Cluedo je tudi fajn, samo jaz sem kmalu zaštekal sistem igre in potem postane precej lahek.

Ko ti bo Katan postal dolgočasen pa ti srčno svetujem Gofljo in Mister Xa! Pa še enih par dobrih mam na zalogi..;)